• Oznámenia
  • Posted
  • Čítať 632 krát

Očami rozhodcu 4/2024

Foto : Ladislav Szibilla

VS01: SBL_1306_INT-PD_240417 – Faul pri streľbe

V článku 33.2 Oficiálnych pravidiel basketbalu je uvedené: Útočiaci hráč, nachádzajúci sa na podlahe alebo vo vzduchu pri výskoku, sa nesmie dotknúť
brániaceho hráča stojaceho v dovolenom obrannom postavení:
• Pomocou rúk si vytvoriť ďalší priestor (odstrčenie).
• Roztiahnutím nôh alebo paží spôsobiť dotyk počas hodu na kôš z hry alebo bezprostredne po ňom.

V tomto prípade sa strieľajúci A0 snažil pohybom ľavej nohy nadviazať kontakt s brániacim B31. B31 bol v dovolenom obrannom postavení a spravil maximum, aby sa vyhol kontaktu s protihráčom A10. Situácia mala byť vyriešená ako no call. Rozhodcovia situáciu nesprávne vyhodnotili ako faul B31 pri streľbe.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.



VS02: SBL_1303_SV-SNV_240413 – Dvojitý dribling

V článku 24.1.4 Oficiálnych pravidiel basketbalu je uvedené: Nasledujúce situácie nie sú dribling:

• Neúmyselné vypadnutie lopty z rúk na začiatku alebo na konci driblingu.

V tomto prípade hráčovi A0 pri preberaní prihrávky neúmyselne vypadla lopta z ruky. Toto vypadnutie lopty z rúk nie je považované za dribling. Hráč A0 môže začať nový dribling. Po začatí driblingu sa B22 nevhodne dožadoval zapískania porušenia pravidla o dvojitom driblingu, čím porušíl článok 36.2.1 o Technickej chybe a rozhodcovia mu za túto gestikuláciu správne udelili technickú chybu.

Správne rozhodnutie rozhodcov.



VS03: SBL_1302_PD-BA_240413 – Nešportová chyba

Podľa článku 37.1.1 Oficiálnych pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich (štyroch) kritérií:

• Kritérium C3 – Zbytočný kontakt spôsobený obrancom v snahe zastaviť protiútok súpera, keď hráč nemá záujem hrať loptu. Toto pravidlo platí, pokým útočiaci hráč
nezačne streľbu na kôš.

V tomto prípade rozhodcovia odpískali normálny faul B55, ktorý nedovolene fauloval A3. Nakoľko B55 svojim zákrokom nemal záujem hrať loptu, tento kontakt je považovaný ako zbytočný v snahe zastaviť protiútok súpera. Správnym riešením situácie je nešportová chyba kritérium C3.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.



VS04: SBL_1305_LC-LV_240417 – Nešportová chyba

Podľa článku 37.1.1 Oficiálnych pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich (štyroch) kritérií:

• Kritérium C2 – Nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt resp. zákrok.

V tomto prípade B33 postrčil do chrbta prenikajúceho hráča A5. Postrčenie hráča je považované za nebezpečný zákrok. Toto rozhodcovia vyhodnotli správne a situáciu posúdili ako nešportovú chybu podľa kritéria C2.

Správne rozhodnutie rozhodcov.



VS05: EXŽ_2129_PN-BB_240420 – Nešportová chyba

Podľa článku 37.1.1 Oficiálnych pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich (štyroch) kritérií:

• Kritérium C2 – Nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt resp. zákrok.

V tomto prípade B27 pri zakončovaní zasiahla lakťom bránicu A16 do oblasti hrude, čo nie je v žiadnom prípade považované za normálnu basketbalovú akciu. Toto je nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt. Rozhodcovia situáciu vyhodnotili iba ako normálny faul B27. Správne riešenie je nešportová chyba podľa kritéria C2.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.

Naposledy zmenené utorok, 30 April 2024 21:25
(1 Hlasovať)