Očami rozhodcu 11/23
Foto : L. Droppan
  • Oznámenia
  • Posted
  • Čítať 1239 krát

Očami rozhodcu 11/23

VS01: SBL_1033_SV-LV_231021 – 24 sekúnd / kontrola času

Na hodinách hry ostáva do konca 4.štvrtiny 19 sekúnd. Zariadenie na meranie 24 sekúnd ukazuje 14 sekúnd. Po vhodení lopty do hry časomerač spustí hodiny hry, ale merač 24 sekúnd spustí zariadenie približne o 3 sekundy neskôr, keď hodiny hry ukazujú 16 sekúnd. Rozhodcovia mali chybu spozorovať, prerušiť hru a pri zostávajúcom čase 16 sekúnd do konca 4.štvrtiny mali nastaviť 11 sekúnd na hodinách hodu na kôš. Tak by na posledný útok ostalo približne 5,2 namiesto 2,2 sekundy.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.

VS02: SBL_1027_SNV-NR_231014 – Nešportová chyba

Podľa článku 37.1.1 pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich kritérií:

  • Kritérium C1 – Fyzický kontakt a nie legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel.
  • Kritérium C2 – Nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt resp. zákrok.
  • Kritérium C3 – Zbytočný kontakt spôsobený obrancom v snahe zastaviť protiútok súpera, keď hráč nemá záujem hrať loptu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.
  • Kritérium C4 – Nedovolený kontakt zozadu alebo zboku spôsobený posledným obrancom na hráča, ktorý ma otvorenú cestu k súperovmu košu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.

V tomto prípade rozhodca posúdil situáciu ako normálny faul. Hráč B67 však potkol hráča A2 protipohybom nohy pod unikajúceho súpera, čo nie je legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel a kontakt mal byť posúdený ako nešportová chyba kritérium C1.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.

 

VS03: SBL_1027_SNV-NR_231014 – Kritéria – faul alebo „no call“

V rýchlom protiútoku družstva A došlo ku kontaktu hráča B67 na hráča A4 v snahe zabrániť protiútoku. Kontakt nemal žiadny vplyv na progres hráča A4, ktorý obišiel B67 a pokračoval smerom ku súperovmu košu. Rozhodca počkal s unáhleným rozhodnutím a správne vyhodnotil situáciu ako „no call“, čo následne viedlo k úspešnému zakončeniu protiútoku hráčom A14 po prihrávke od A4.

Správne rozhodnutie rozhodcov.

 

VS04: SBL_1029_LV-IN_231014 – Nešportová chyba / útočný faul

Podľa článku 37.1.1 pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich kritérií:

  • Kritérium C1 – Fyzický kontakt a nie legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel.
  • Kritérium C2 – Nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt resp. zákrok.
  • Kritérium C3 – Zbytočný kontakt spôsobený obrancom v snahe zastaviť protiútok súpera, keď hráč nemá záujem hrať loptu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.
  • Kritérium C4 – Nedovolený kontakt zozadu alebo zboku spôsobený posledným obrancom na hráča, ktorý ma otvorenú cestu k súperovmu košu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.

Pri pokuse o hod na kôš hráč B4 zrejme nechtiac, no nedovolene zasiahol hráča A7 lakťom do tváre pri snahe zakryť si loptu pred obrancom. Tento kontakt bol posúdený ako útočný faul. Keďže tento kontakt bol tvrdý a nebezpečný, lakeť do tváre, tak správnym riešením tejto situácie je nešportová chyba podľa kritéria C2.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.

 

VS05: EXŽ_2014_UMB-PN_231014 – Nešportová chyba

Podľa článku 37.1.1 pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich kritérií:

  • Kritérium C1 – Fyzický kontakt a nie legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel.
  • Kritérium C2 – Nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt resp. zákrok.
  • Kritérium C3 – Zbytočný kontakt spôsobený obrancom v snahe zastaviť protiútok súpera, keď hráč nemá záujem hrať loptu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.
  • Kritérium C4 – Nedovolený kontakt zozadu alebo zboku spôsobený posledným obrancom na hráča, ktorý ma otvorenú cestu k súperovmu košu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.

V tomto prípade rozhodca posúdil situáciu ako normálny faul. Hráčka A7 oboma rukami zatiahla útočiacu hráčku B12 s loptou, len aby prerušila hru. Tento kontakt mal vplyv na hru a nemožno ho považovať za legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel. Situácia mala byť vyhodnotená ako nešportová chyba A7 podľa kritéria C1.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.


 

VS06: EXŽ_2024_CBK-SA_231028 – Kroky áno, či nie?

Implementácia „nultého kroku“ dáva hráčom príležitosť získať kontrolu nad loptou v pohybe pomocou tzv. nultého kroku. Tento krok sa nepočíta ako akcia s držaním lopty, čo znamená, že ďalší krok pohybujúceho sa hráča s loptou sa považuje za krok č.1. V tomto prípade ako nultý krok považujeme pohyb ľavou nohou hráčky A10 v momente, keď ukončila dribling a chytila loptu pevne do rúk. Celkovo hráčka A10 spravila 3 kroky, kde prvý krok s loptou je považovaný za nultý krok (0-1-2). Následne bola A10 faulovaná pri streľbe na kôš obrankyňou B23.

Správne rozhodnutie rozhodcov.

 

VS07: EXŽ_2024_CBK-SA_231028 – Nešportová chyba

Podľa článku 37.1.1 pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich kritérií:

  • Kritérium C1 – Fyzický kontakt a nie legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel.
  • Kritérium C2 – Nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt resp. zákrok.
  • Kritérium C3 – Zbytočný kontakt spôsobený obrancom v snahe zastaviť protiútok súpera, keď hráč nemá záujem hrať loptu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.
  • Kritérium C4 – Nedovolený kontakt zozadu alebo zboku spôsobený posledným obrancom na hráča, ktorý ma otvorenú cestu k súperovmu košu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.

V tomto prípade rozhodca posúdil situáciu ako normálny faul. Hráčka A7 úmyselne spôsobila kontakt (dvoma rukami chytila protihráčku B23) v snahe zastaviť protiútok súpera a nemala záujem hrať loptu. Tento kontakt mal byť posúdený ako nešportová chyba podľa kritéria C3.

Nesprávne rozhodnutie rozhodcov.

 

VS08: SBL_1035_LC-SNV_231021 – Nešportová chyba

Podľa článku 37.1.1 pravidiel basketbalu platí, že nešportová chyba musí spĺňať jedno z nasledujúcich kritérií:

  • Kritérium C1 – Fyzický kontakt a nie legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel.
  • Kritérium C2 – Nadmerný, tvrdý a nebezpečný kontakt resp. zákrok.
  • Kritérium C3 – Zbytočný kontakt spôsobený obrancom v snahe zastaviť protiútok súpera, keď hráč nemá záujem hrať loptu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.
  • Kritérium C4 – Nedovolený kontakt zozadu alebo zboku spôsobený posledným obrancom na hráča, ktorý ma otvorenú cestu k súperovmu košu. Toto platí, pokým útočiaci hráč nezačne streľbu na kôš.

V tomto prípade hráč B4 zatiahol za dres hráča A1, ktorého nestíhal ubrániť. Toto sa nepovažuje za legitímny pokus hrať loptou v duchu pravidiel. Rozhodca posúdil kontakt správne ako nešportovú chybu podľa kritéria C1.

Správne rozhodnutie rozhodcov.



Foto : L. Droppan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naposledy zmenené piatok, 22 December 2023 15:57
(1 Hlasovať)